Nieuws

Gymnasium Beekvliet steekt ver boven ‘grijze massa’ uit, dankzij Winy Maas en Theobert van Boven

03/10/2022

SINT-MICHIELSGESTEL – De verbouwing en nieuwbouw van gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel is klaar. De school wilde iets speciaals én kreeg het ook, met twee bijzondere architecten aan het roer: Winy Maas en Theobert van Boven. Twee oud-leerlingen van dit Gestelse gymnasium.

Idioten

Schijndelaar Winy Maas van MVRDV Architects: ,,Ik zat tot 1977 op Gymnasium Beekvliet. Toen nog in de oude gebouwen van het complex waar in de oorlog ook de gijzelaars zaten. Ik kreeg les van priesters. Doorgaans idioten. In de goede zin van het woord. Want ze deden veel meer dan de onderwijsboekjes en gaven met passie les. Ze droegen hun uitgebreide kennis over van Duitse cultuur, archeologie of Latijn. Hun vakkennis lekte door alle kieren het gaten van het gebouw. Genieten. Ik was ook een echte cijferjager met een tien voor Latijn.”

Ontwerpwedstrijd

Architect Theobert van Boven zat in de jaren tachtig op gymnasium Beekvliet: ,,Ik heb echt wat met deze school. Zat er zelf, mijn vrouw geeft er les en heb ook kinderen op school hier. We twijfelden dan ook geen moment toen de ontwerpwedstrijd kwam voor een nieuw en uitgebreid Beekvliet.”

Rector van gymnasium Beekvliet Carla Faassen betrok Stichting Mevrouw Meijer bij de renovatie en transformatie van het oude schoolgebouw. Een stichting die het belangrijk vindt dat architectuur bijdraagt aan de ontwikkeling van jongeren in een belangrijke fase van hun leven, en liefde en aandacht voor schoolgebouwen uitdraagt. Met ook volop inspraak van de leerlingen van gymnasium Beekvliet kwam het tot het gebouw dat er nu staat.

Maas: ,,Theobert en ik hadden nog nooit een school ontworpen. Nederland is vergeven van architectonische bagger. De meeste schoolgebouwen zijn saai en grijze massa. De eigenaar van het schoolgebouw Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) had een heel hoog eisenpakket voor de verbouwing en uitbreiding van de school en veel te weinig geld. Maar vanuit het historisch perspectief van de school met zijn zeer bijzondere historie, verdiende deze school iets heel bijzonders. We staken onze nek uit. En dat kan ook verkeerd gaan. Maar we zijn uiteindelijk zeer tevreden met het eindresultaat.”

Rector Faassen is lyrisch over het ontwerp en de functionaliteit van de nieuwe school. ,,Nu kun je het hele gebouw door met een speciale wandelroute. De Blaula is geweldig. We hebben er al voorstellingen gehouden, als kantine functioneert ze ook erg goed. De akoestiek is goed. Een prachtige theatrale kantine, zo gezegd.”

Het gevelproject laat ook aan de buitenzijde zien hoe bijzonder het ontwerp van Van Boven en Maas is. ,,Meer dan twee eeuwen historie is er in relatief ‘kleine sticker-afbeeldingen’ op aangebracht. Ze laten de tijd zien van de gijzelaars, de priesters, maar ook onze tijd, toen de kakkers uit Vught en de linkse rakkers uit Schijndel, en alles wat er tussen zat, de school bezocht”, zegt Maas.

Architectonische handtekening gezet

En zo hebben twee oud-leerlingen een meer dan overduidelijke ‘architecten-handtekening’ achtergelaten op de school waar ze hun carrière begonnen. Winy Maas had die handtekening in zijn eigen dorp ook al eens duidelijk gezet met het ontwerp van de Glazen Boerderij op de Markt.

Binnen afzienbare tijd zal naast gymnasium Beekvliet nog een bijzonder gebouw van Maas gestalte krijgen aan het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel. Dat is de Groene Villa met een keur aan balkons aan het gebouw waar struiken, kleine boompjes en ander groen de architectonische grijze massa overstijgt. Want daar heeft architect Winy Maas een grondige bloedhekel aan. Hij kleurt liever buiten de lijntjes.

Bron: Brabants Dagblad, door Domien van der Meijden – Foto’s: Jan Zandee / Fotoburo Bolsius