“Groene Villa” Sint-Michielsgestel

In het groene Sint-Michielsgestel komt een bijzonder pand te staan: de Groene Villa. Niet alleen wordt dit een bijzonder flexibel appartementencomplex met een groene gevel, maar dit gaat het nieuwe kantoor worden van mede-ontwikkelaar Stein Ontwikkelt & Verhuurt. In samenwerking met architectenbureau MVRDV en Stein Ontwikkelt & Verhuurt gaan we de uitdaging aan om dit project tot iets levendigs te maken dat van toegevoegde waarde zal zijn voor het aanzicht van deze centrumlocatie.

Het bijzondere aan dit project is dat het van binnen en buiten een raster heeft. Aan de binnenkant staat nog niet vast hoe het ingedeeld wordt. Het hele pand wordt ingevuld naar aanleiding van dat raster dat zowel binnen als buiten terugkomt. Dit grid, of raster, zorgt ervoor dat de inhoud flexibel in te delen is. Er zijn verschillende ruimtemodules waar een woning mee opgebouwd kan worden, van een kantoor of woonkamer tot verschillende soorten terrassen en groenvoorzieningen.

Het gebouw wordt de “Groene Villa” genoemd omdat de hele gevel groen gaat worden, voor een levendig en mooi straatbeeld. Er komen plantenbakken in verschillende formaten die worden voorzien van lokale planten. Alle planten krijgen een naamplaatje met informatie over de plant. Met de grote variëteit aan planten dient het als het ware als plantenbibliotheek, want educatie is een belangrijke factor voor het gebouw. Daarnaast hebben de planten nog een andere functie: ze zorgen voor schaduw en privacy voor de bewoners. Zo kan er van het uitzicht van de straat genoten worden zonder het gevoel te krijgen dat men naar binnen kijkt. Dankzij een irrigatiesysteem met sensoren die regenwater opslaat, hebben de planten minimale verzorging nodig.

Winy Maas, (medeoprichter MVRDV), en Theobert van Boven (Van Boven Architecten) hebben samen aan de verbouwing van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel gewerkt. Dit was een bijzondere en leuke setting voor ze, aangezien ze allebei oud-leerlingen zijn van de school. Dit project was ze enorm goed bevallen dat het ze leuk leek om nog eens samen te werken. Voor Stein Ontwikkelt & Verhuurt leek dit ook een uitgesproken kans om samen te werken met deze gedreven mensen en bij te dragen aan een nieuwe manier van bouwen, met de groene en innoverende ambities van beide partijen. Gijs Rikken (MVRDV) is betrokken als architect van dit plan en is o.a. bekend van ‘De Glazen Boerderij’ in Schijndel. Beide internationaal actieve architecten vinden het vooral leuk dat met ‘De Groene Villa’, wederom een plan in onze provincie komt. Een provincie waar beide heren hun wortels hebben.

De bouw van het project zal volgend jaar van start gaan en duurt ongeveer een jaar. De verkoop van de appartementen begint over een paar maanden al. Het gaat om 5 luxe appartementen met een oppervlak van 150 – 250 vierkante meter. Op de begane grond van het pand komt vermoedelijk het nieuwe kantoor van Stein.

Klik hier voor meer informatie….

  • Opdrachtgever:
    Van Boven Architecten + Stein Ontwikkelt & Verhuurt
  • Locatie:
    Sint-Michielsgestel