Transformatie Gymnasium Beekvliet

Verhaal vertellen via gevelkunstwerk: Alumni Wimy Maas en Theobert van Boven geven hun oude school een nieuwe look

De renovatie van het bekende Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel is voltooid. De school is uitgebreid zodat leerlingen en docenten op een logischer manier langs klaslokalen en andere ruimtes kunnen circuleren, terwijl een hemelsblauwe aula het nieuwe hart van de school vormt. De gevel van de uitbreiding is verrijkt met een panoramisch werk van beeldend kunstenaar Ian Kirkpatrick. De muurschilderingen verweven de verhalen van oud-leerlingen, voorbijgangers en bestuursleden met beelden van de toekomst.

Het eeuwenoude katholieke categorale Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel kent een lange geschiedenis: begonnen als seminarie voor priesters, diende het tijdens de Tweede Wereldoorlog als interneringskamp voor politiek geëngageerde Nederlanders, waaronder de eerste naoorlogse premier ‘Wim Schermerhorn. In de jaren zeventig werd een nieuw pand aan de overkant van de straat aangekocht en werd de school omgevormd tot een gymnasium nieuwe stijl. In 2016 wonnen MVRDV en Van Boven Architecten, onder leiding van Beekvliet-alumni Winy Maas en Theobert van Boven, de prijsvraag om het gebouw te renoveren.

Uitgangspunt was om de middelbare school een facelift te geven en het gebouw qua duurzaamheid weer eigentijds te maken, onder meer door de levensduur te verlengen. Tegelijkertijd was de opgave om meer ruimte te creëren voor zowel reguliere schoolactiviteiten als aanvullende kunst- en cultuurvoorzieningen.

Het ontwerp bestaat grotendeels uit het renoveren van het bestaande gebouw. Hierdoor ontstaat een uitdagende en stimulerende leeromgeving voor leerlingen en ontstaat er ruimte voor ontmoetingen en interactie door de toevoeging van een nieuwe interne ‘ringstraat’. Er werd ook een bibliotheek bovenop het gebouw toegevoegd en een nieuw auditorium aan de voorkant van het gebouw. Door de vorige dakconstructie uit te breiden en te verlagen, werd de interne circulatie van de school gesloten in één vloeiende ruimte, een verwijzing naar het motto van de school “Beekvliet stroomt”. Het nieuwe gebouw herbergt het vergrote auditorium – bekend als de Blauwla, een samenvoeging van blauw (blauw) en aula (auditorium) – compleet met tribune, keuken en flexibel podium. De hoofdingang blijft op dezelfde plek als vóór de renovatie, met als enige verschil dat deze nu onder het nieuwe gebogen dak komt te liggen.

“Je oude school mogen verbouwen is natuurlijk een enorme eer”, zegt Winy Maas, founding partner van MVRDV. “Theobert, Gijs en ik vroegen ons af hoe we dat zo konden doen dat het gymnasium zowel zou inspelen op de hedendaagse context als op het verleden. De schilderijen van Ian helpen daar enorm bij. Ik vind het geweldig dat herinneringen aan studenten uit heden en verleden in zijn muurschilderingen worden weergegeven. Eigenlijk zit in dit gebouw een stukje van iedereen uit het dorp. Het is echt een weerspiegeling van heel Sint-Michielsgestel en omgeving. Alles komt samen in een ‘kompas’ in het plafond van de nieuwe entreehal dat wijst naar waar de verhalen in de omgeving vandaan komen.”

For English click here

Text © MVRDV, Photograph © Daria Scagliola

 • Opdrachtgever:
  Ons Middelbaar Onderwijs
 • Locatie:
  Sint-Michielsgestel
 • Ontwerpteam:
  MVRDV / Van Boven Architecten
 • Aannemer:
  Peters bouw en onderhoud
 • Constructeur:
  Advies- en Ingenieursbureau van de Laar B.V.